COLUMN

FIT NAAR DE FINISH

Heb jij de krant Fit naar de Finish al gelezen? Hoe staat het met jouw werkdruk, lichamelijke belasting en werkroosters? Herken je je in de verhalen?

Mooi dat deze campagnekrant er nu is, maar hierdoor veranderen de arbeidsomstandigheden op je werkplek nog niet. Daarvoor moet je zelf in actie komen. Ga aan de slag met de sneltest werkdruk of de checklist fysieke belasting. Vraag je collega’s om ook de testen in te vullen. Vergelijk de resultaten met elkaar. Hebben meer collega’s dezelfde problemen? Praat er dan gezamenlijk over met jullie leidinggevende. De FNV ondersteunt je hier graag bij. Neem contact op met je bestuurder of het arbo-adviespunt. Wie weet krijgen we het samen voor elkaar om de arbeidsomstandigheden een beetje te verbeteren.

Stap voor stap komen we verder, ook met gevaarlijke stoffen. Zo is sinds 2000 de ‘vervangingsplicht voor oplosmiddelen’ van kracht. Oplosmiddelen zoals thinner kunnen OPS (ook bekend als schildersziekte of CTE) veroorzaken. Na lang lobbyen van onder andere de FNV voor erkenning van de schade aan de gezondheid van de slachtoffers van oplosmiddelen is op 1 maart het OPS-loket geopend.
Slachtoffers met een OPS-diagnose die nog geen schadevergoeding van de (voormalige) werkgever kregen, komen in aanmerking voor een eenmalige nettovergoeding van 21.269 euro. Slachtoffers die een vergoeding ontvingen lager dan dit bedrag, kunnen een aanvulling aanvragen. De overheid betaalt de vergoeding. De werkgevers en verzekeraars weigeren om mee te betalen.

OPS-slachtoffers hebben de Finish niet Fit gehaald. De compensatieregeling is mooi, maar ze krijgen hun gezondheid hiermee niet terug. Zorg dat jij wel Fit de Finish haalt!