28/29
  • Pages
  • Editions
01 Cover
02 In dit nummer
03 Voorwoord
04 Net lid
05 De samenleving
06 FNV Moment
07 Economie uitgelegd
08 Reportage
09 Devakbeweging.nl
10 Zo zit dat
11 FNV-successen
12 Peper en zout
13 Interview Milouska Meulens
14 Column
15 Twee generaties
16 Gefikst
17 Werk aan de wereld
18 Zomerkamp FNV
19 De Consulent
20 Verantwoordingsorgaan
21 Loonsverhoging
22 Het zal je maar gebeuren
23 Samen werkt
24 Verenigingsnieuws
25 Ledenvoordeel
26 Ledenvoordeel.
27 Service
28 Daarom
29 Erwin werft FNV-leden

DAAROM

'WIJ ZIJN SPARRING­PARTNERS VOOR DE BOND'

Tekst Karen de Jager Beeld Bert Janssen

Marco van de Bunt heeft het aan zichzelf te wijten. Dan had hij bij de vorige ronde maar niet zulke goede suggesties moeten geven in de zoektocht naar issues voor de cao-onderhandelingen. Nu is hij lid van de cao-commissie en nauw betrokken bij de huidige onderhandelingen.

Ben je een activist?

‘Ik zit al achtentwintig jaar bij dezelfde baas, Bunnik Groep. Ik heb het er naar mijn zin, ik werk met een gezellige ploeg collega’s. Elke dag is anders. De ene keer voorbereidend werk voor infrastructuur, zoals het bouwrijp maken van terreinen. De andere keer hovenierswerk. En in de winter zit ik regelmatig op de strooiwagen. Dus activist? Niet echt. Maar toen input werd gevraagd voor de cao, heb ik me aangemeld.’

Waarom werk je in deze sector?

‘Je bent altijd buiten en je hebt altijd met de natuur te maken. Daar houd ik van. Ik heb jarenlang een volkstuin gehad, net als mijn vader en grootvader voor mij.’ Marco zette schoffel en hark in zijn privéleven aan de kant. Het was te veel werk. Nu gaat hij wandelen. Niet alleen, maar met andere liefhebbers van papegaaien. Als trotse eigenaar van een grijze roodstaart, een Amazonepapegaai en een roze kaketoe zette hij samen met hobbygenoten de Facebookpagina de papegaaienwandelingen op, vindplaats voor wandelingen, evenementen en fotoverslagen.

Waarom zet je je in voor de bond?

Marco van de Bunt is een herintreder binnen de FNV-vakbondsfamilie. Hij was eerder lid van de bond, lang geleden. Maar teleurgesteld in de manier waarop ze zijn ‘zaak’ toen afrondden, haakte hij af. Toch is hij weer lid geworden, en actief. ‘Een jaar of vier geleden zou ons bedrijf samengaan met een ander bedrijf. Dat is spannend. Toen ben ik opnieuw lid geworden. Juist de cao-onderhandelingen laten de meerwaarde van de bond zien. Die weet hoe dat moet en die heeft macht dankzij het aantal leden. Als commissielid meeluisteren en meepraten is interessant. Eigenlijk zijn we een sparringpartner voor de onderhandelaars. We geven input van de werkvloer.’

Waarom zou je lid worden van de FNV?

‘Ik ken heel wat collega’s die in het verleden ontevreden waren over de bond. Die zeggen nooit meer lid te willen worden. Maar het verleden is voorbij, wat telt is de toekomst. Voor die toekomst, om ons vak interessant te maken voor jongeren, door onderhandelingen een beter loon en betere arbeidsvoorwaarden te krijgen, daar hebben we de bond voor nodig. Die heeft de expertise en kennis. Wij weten wat er op de werkvloer speelt en nodig is. Samen zijn we sterk. Dit soort zaken als individu aankaarten, wordt helemaal niets.

Deel deze pagina