16/29
  • Pages
  • Editions
01 Cover
02 In dit nummer
03 Voorwoord
04 Net lid
05 De samenleving
06 FNV Moment
07 Economie uitgelegd
08 Reportage
09 Devakbeweging.nl
10 Zo zit dat
11 FNV-successen
12 Peper en zout
13 Interview Milouska Meulens
14 Column
15 Twee generaties
16 Gefikst
17 Werk aan de wereld
18 Zomerkamp FNV
19 De Consulent
20 Verantwoordingsorgaan
21 Loonsverhoging
22 Het zal je maar gebeuren
23 Samen werkt
24 Verenigingsnieuws
25 Ledenvoordeel
26 Ledenvoordeel.
27 Service
28 Daarom
29 Erwin werft FNV-leden

GEFIKST

WERKNEMERS ROYAL FLORAHOLLAND KRIJGEN GELIJK

Tekst Karen de Jager Beeld Bert Janssen, Gorodenkoff (iStock)

Vijftien werknemers van Royal FloraHolland kregen half januari het gelijk aan hun kant. In een rechtszaak, aangespannen door de FNV, werd hun werkgever veroordeeld voor het jarenlang blootstellen van werknemers aan asbest.

Met de inzet van FNV-leden en gefaciliteerd door Bureau Beroepsziekten (BBZ) is geknokt om de waarheid boven tafel te krijgen. Royal FloraHolland wist dat er jarenlang met asbest is gewerkt en dat werknemers daaraan zijn blootgesteld. Die blootstelling was tegen de Arbowet - die voorschrijft dat werknemers beschermd moeten worden tegen schadelijke stoffen - en dus onrechtmatig, oordeelde de rechtbank.

Stof happen

Willem Rietveld is inmiddels vijf jaar met pensioen als de rechtbank het vonnis uitspreekt. Hij is blij dat ze nu eindelijk zijn gehoord na jarenlang van het kastje naar de muur te zijn gestuurd. Steeds opnieuw werden plekken ontdekt waar nog asbest gebruikt werd terwijl ze werden gesust met vage beloften. ‘Toen het kantoortje van de Arbo-medewerker werd gesloten, kwamen uit een la de formulieren tevoorschijn die we drie jaar eerder hadden ingevuld, verklaringen dat we onbeschermd in een ruimte hadden gewerkt waar asbest in de bouwmaterialen was verwerkt. Drie jaar lang lagen die verklaringen daar stof te happen. Die hadden in een dossier opgeborgen moeten zijn.’

Hij is nog verbijsterd als hij eraan terugdenkt. Tijdens een inventarisatieronde voor cao-onderhandelingen van FNV-bestuurder Jeroen Brandenburg en veertig FNV-leden bij RFH, kwam het onderwerp asbest ter sprake. ‘Jeroen schrok ervan en heeft onmiddellijk actie ondernomen. We hebben uitgebreide verklaringen moeten invullen. Bureau Beroepsziekten is ermee aan de slag gegaan. Gesprekken met de directie leverden niets op. Mondelinge uitspraken dat zij ook geschrokken waren, een goede werkgever wilden zijn, werden nooit officieel. ‘Waarschijnlijk hebben ze te horen gekregen dat ze voor hun beurt hadden gesproken', zegt Willem Rietveld. Een rechtszaak aangaan was de enige andere mogelijkheid.

Gerechtigheid

Het vonnis van de rechtbank is goed nieuws. Willem Rietveld: ‘We zijn geruster. Gelukkig is nog niemand ziek geworden door de blootstelling aan asbest. Zodra zo’n ziekte zich zou openbaren, ligt er de uitspraak van de kantonrechter. Anders zouden we geen poot hebben om op te staan.’ Het vonnis haalde alle landelijke kranten, en dat is goed. ‘Omdat de uitspraak landelijk bekend is, kan het bedrijf zich niet meer verschuilen achter onjuiste beweringen. Zoals ze overigens deden, direct na het vonnis. Op intranet spraken ze over onbeschermd blootstellen van werknemers aan asbest tót 2009, maar in de rechtbankstukken staat blootstelling aan asbest tot en met 2011. Dat moet iedereen weten. Dat was dus alweer drie jaar in ons nadeel.’

Alle werknemers die bij de technische dienst en andere afdelingen bij Royal FloraHolland aan asbest zijn blootgesteld, kunnen hier een beroep op doen. Meld je bij Bureau Beroepsziekten.

BBZ

De FNV is de enige bond met een eigen Bureau Beroepsziekten. Sinds de oprichting van BBZ in 2000 is in 722 zaken in totaal 33.000.000 euro aan schadevergoedingen binnengehaald.

Meer weten? Wil je je aanmelden? Kijk dan op de website.

Wat is een beroepsziekte?

Een beroepsziekte is een blessure of ziekte die het gevolg is van een belasting die in hoofdzaak het gevolg is van het werk of de werkomstandigheden. Zonder de onveilige of ongezonde werkbelasting was de blessure of beroepsziekte er niet geweest.

Deel deze pagina