LOUIS DOEDEL

EERBETOON VOOR SURINAAMS VAKBONDSLEIDER LOUIS DOEDEL

Tekst FNV Beeld Hans Mooren

Op de geboortedag van Louis Doedel, Surinaams vakbondsleider, opende FNV-voorzitter Tuur Elzinga de Louis Doedelzaal in het Regionaal Vakbondshuis in Amsterdam. Het is een eerbetoon aan Doedel die door het koloniale bewind vast werd gezet in een psychiatrische inrichting. Daar stierf hij in 1980, vergeten en verlaten.

Vakbondsman, activist en journalist Louis Doedel (26 juli 1905 – 10 januari 1980) stond aan de basis van de vakbeweging in Suriname. Hij kwam tijdens de crisisperiode in de jaren dertig in Suriname op voor de werklozen en de kleine boeren. Zijn demonstraties en protestacties werden door het koloniale Nederlandse bewind als bedreigend ervaren.

Toen hij in mei 1937 aan gouverneur Kielstra - diverse malen tevergeefs - een petitie wilde aanbieden om aandacht te vragen voor de armzalige positie van de werkloze Surinaamse arbeiders, werd hij gearresteerd vanwege schending van de publieke orde. Door de verstrekkende bevoegdheden van de gouverneur werd hij 'gek' verklaard en zonder vorm van proces opgesloten in een psychiatrische inrichting. Daar stierf hij 43 jaar later op 75-jarige leeftijd.

Zijn medisch dossier kwam pas dit jaar, op 18 februari 2021, boven water. Het ligt nu bij de minister van Volksgezondheid in Suriname. De familie van Louis Doedel kijkt ernaar uit om het dossier in te zien en eindelijk te weten wat er met Louis Doedel gebeurd is al die jaren in de inrichting.

VAKBONDSCORYFEEËN

De FNV heeft diverse vergaderzalen vernoemd naar nationale en internationale vakbondshelden die soms hun vakbondswerk met de dood hebben moeten bekopen. FNV-voorzitter Tuur Elzinga: 'Wij eren mannen en vrouwen die wereldwijd opkomen – of zijn gekomen - voor emancipatie, zeggenschap en betere werkomstandigheden. Velen zalen zijn inmiddels vernoemd naar deze dappere mannen en vrouwen; van stratenmaker Willem Kraan tot diamantslijper Henri Polak. Van naaister Febe Elizabeth Velásquez uit El Salvador tot basisschoolleraar Farzad Kamangar uit Iraans Koerdistan. Louis Doedel krijgt nu een terechte plaats tussen de vakbondsmensen die een eerbetoon verdienen.'

EXTRA INFORMATIE OVER LOUIS DOEDEL

Nina Jurna (NRC-correspondent in Suriname) is familie van Louis Doedel en is al jaren bezig voor zijn eerherstel. Zij heeft een documentaire gemaakt over Doedel in 1991 (fnv.nl/louisdoedel) en is bezig met een nieuwe documentaire. Meer informatie na het opduiken van het medisch dossier (februari 2021) lees je via fnv.nl/medischdossierdoedel.

Deel deze pagina