GEFIKST
EXCLUSIEF GENIETEN MET EEN ROUWRANDJE
Tekst Bart Speleers Illustratie Gijs Kast
Schoonmakers op het exclusieve vakantieresort Hof van Saksen lijden onder hoge werkdruk en intimiderend ziektebeleid. Actieve FNV-leden verenigen alle schoonmakers op het park en samen zetten ze hun werkgever, schoonmaakbedrijf CSU, onder druk.
Afgelopen zomer kozen veel Nederlanders door corona voor vakantie in eigen land, met als gevolg dat vakantieparken overvol zaten. Zoals Hof van Saksen, een luxe Landal-park in de Drentse natuur waar het ‘exclusief genieten’ is. Goedkoop is een verblijf niet. Een last minute vakantie voor twee personen in de zomervakantie kost je tweeduizend euro. Maar daarvoor krijgt de toerist wel ’n chic boerderijtje met sauna en zonnebank. En uiteraard brandschoon opgeleverd. Het schoonmaken gebeurt door een legertje schoonmakers, dat ongezien hun werk doet. De gasten krijgen dan ook niks mee van het moordende werktempo waar de schoonmakers aan moeten voldoen. Werkdruk die leidt tot lichamelijke klachten, uitputting en uiteindelijk uitval. En dat voor een tientje per uur.
UITPUTTING
De eerste signalen over de werkdruk op Hof van Saksen kwamen vorig jaar binnen bij schoonmaakster Monika Eliens. Het actieve FNV-lid beheert een Facebookgroep waar schoonmakers elkaar ontmoeten en praten over hun werksituatie. Twee schoonmakers van Hof van Saksen plaatsten berichten op Facebook over hun schoonmaakbedrijf CSU, dat is ingehuurd om de vakantiewoningen op het vakantieresort schoon te maken.
Eliens schrok van de ernst van de klachten. ‘Schoonmakers op het park vallen uitgeput neer omdat het werktempo belachelijk hoog is. En als zij zich ziekmelden wordt dat door de leiding niet geaccepteerd. Zieken krijgen te horen: “Jij komt gewoon werken, neemt snipperdagen op of neemt ontslag”. Dat mag helemaal niet.’ De problemen bleven niet beperkt tot werkdruk en ziekmelding. Na een enquête onder alle schoonmakers op Hof van Saksen kwamen tien misstanden naar voren, zoals schending van coronaregels, het ontbreken van werkoverleg en de plicht om vakantiedagen op te nemen bij weinig werk.
MISSTANDEN
Over de klachten stelde een aantal FNV-leden op het park en Eliens een petitie op, die door bijna alle schoonmakers werd ondertekend en overhandigd aan CSU en de directeur van Hof van Saksen. De laatste was verbaasd over de problemen en eiste verbetering van CSU. Maar helaas, het schoonmaakbedrijf verbeterde slechts twee punten: de schoonmakers zouden voortaan mondkapjes van CSU krijgen en ziekmelden hoefde in het vervolg ‘slechts’ bij drie personen in plaats van vier. Hiermee was volgens CSU ‘alles’ opgelost.
De kaderleden maakten hierna een zwartboek over de omstandigheden op het vakantieresort en brachten die in bij een speciale enquêtecommissie van FNV Schoonmaak dat onderzoek doet naar misstanden in de schoonmaaksector. De commissie, bestaande uit FNV-kaderleden, concludeerde in haar onderzoek dat de meeste klachten in de schoonmaaksector gaan over CSU en dat het schoonmaakbedrijf het op Hof van Saksen wel heel bont maakt.
ÉÉN FRONT
Vlak voor de zomer presenteerde de commissie het onderzoek aan werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland. De directie van Hof van Saksen reageerde direct op het rapport, vertelt Eliens. ‘Ze waren stomverbaasd dat er nog steeds zoveel problemen waren op het park en helemaal niet blij met CSU.’ Eliens en de andere kaderleden werden door de directie uitgenodigd voor een gesprek. Daar werden alle punten uit het zwartboek besproken en zegde Hof van Saksen toe dat alles wordt aangepakt.
‘Het was fijn dat het vakantiepark, de opdrachtgever, interesse toonde en de schoonmakers complimenteerde voor het opkomen voor hun rechten. Nu staat CSU onder grote druk om de problemen aan te pakken. Het schoonmaakbedrijf heeft al toegezegd dat er maandelijks overleg komt met de schoonmakers om knelpunten op te lossen.’ Eliens benadrukt dat daarmee de kou nog lang niet uit de lucht is. ‘Maar de schoonmakers op het vakantieresort vormen één front en samen gaan we zorgen dat onze situatie verbetert.’