MONDIAAL FNV

SAFETY FIRST!

Groene scheepsrecycling in India

Nog niet eens zo lang geleden was deze scheepswerf op de foto te vergelijken met de hel. Werkers moesten zonder enige bescherming afgedankte schepen afbreken en hadden kans op (soms dodelijke) ongelukken. Ook vielen stukken metaal en andere giftige stoffen de zee in, omdat de afgedankte schepen op het strand werden gesloopt.

Mede dankzij de vakbond ASSRGWA, IndustriALL en Mondiaal FNV gooide deze scheepswerf in India het roer om. Op deze groene werf worden schepen gerecycled met aandacht voor mens en milieu. Dit kost ongeveer een half jaar. Er ligt een speciale verharde vloer op de werf en er zijn afgebakende zones voor de verschillende onderdelen van het schip. Elk onderdeel krijgt een nieuwe bestemming.

SCHOON EN VEILIG

Brijmohan Singh (midden voor op de foto) is een van de oprichters van vakbond ASSRGWA en tevens safety officer van deze scheepswerf in Alang. Trots vertelt hij: 'De werknemers zijn onder andere dankzij de vakbond getraind in veilig werken en dragen bescherming, zoals helmen en mondmaskers. We werken nu in een schone en veilige om geving en kinderarbeid is nu streng verboden op de scheepswerf.'

Bekijk de indrukwekkende foto’s van fotograaf Prathamesh Rane over groene scheepsrecycling in Alang op pagina 16 in ons magazine de Mondiaal: www.fnv.nl/jaarverslagmondiaal.

FNV MONDIAAL

Mondiaal FNV is al meer dan vijftien jaar bezig met het thema verantwoorde sloop van schepen en ondersteunt via de internationale sectorfederatie IndustriALL de organisatie van vakbonden op scheepssloperijen in India, Pakistan en Bangladesh. FNV-kaderleden verzorgen trainingen in veilig en gezond werken.

Meer info: www.mondiaalfnv.nl

image

Deel deze pagina