SMAAKMAKENDE WEETJES

PEPER EN ZOUT


Ruis

Waarom we zo vaak verkeerde beslissingen nemen en hoe we dat kunnen voorkomen.

Mensen en organisaties zijn zich meestal niet erg bewust van de rol van ruis bij hun besluiten en acties. Toch is die ruis er vaak wel en kan dat grote conse­quen­ties hebben. Daniel Kahneman, Olivier Sibony en Cass Sunstein maken op basis van de nieuwste inzichten uit de psychologie en gedragseconomie duidelijk hoe en waarom wij zo vatbaar zijn voor ruis. En wat je eraan kunnen doen.

Daniel Kahneman, Olivier Sibony, Cass R. Sunstein. Ruis. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, € 25,--. www.nieuwamsterdam.nl


De ineenstorting van Amerika

Amerika viel van het voetstuk waar het zichzelf op plaatste

Trump vond Amerika in 2015 een derdewereldland, maar hij zou het weer groots maken. In zijn egocentrische kwaadaardigheid maakte hij het alleen maar erger. Onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur, immigratie, segregatie, de enorme ongelijkheid en de democratie zelf: Amerika en Trump vielen door elke mand. Journalist Michael Persson sprak de Amerikanen zelf. Heeft het land nog toekomst of is het Amerikaanse optimisme ronduit naïef?

Michael Persson De val van Amerika. Berichten uit een gebroken land. Uitgeverij Balans € 22,--. www.uitgeverijbalans.nl


Afronding 'De schaduw van de wind'

Carlos Ruiz Zafón rondt zijn bestseller af

Toen ‘De schaduw van de wind’ in 2001 verscheen, stond het boek nog op zichzelf. De tragikomedie tegen de achtergrond van de wrede dictatuur van Franco werd een wereldbestseller en vervolgens heette het boek alsnog het eerste deel van een vierluik te zijn. Carlos Ruiz Záfon maakte er vlak voor zijn voortijdige dood in 2020 een vijfluik van door in korte verhalen ook de honderden jaren voorafgaand aan de dictatuur een twist van ‘De schaduw van de wind’ te geven. De vertaler besloot aan deze verhalen Zafons reportage uit 2002 over de aanslag op de Twin Towers toe te voegen. Alleen al daarom aanbevolen.

Carloz Ruiz Záfon Stad der nevelen Signatuur € 20,-- www.awbruna.nl


Groeten uit Baflo

Weemoedige reisverhalen van Kees Volkers.

De charme van de Amercentrale, bijzondere putdeksels, een rampzalige vakantie naar Frankrijk, en de weidsheid van Baflo. ‘Slow travel’ noemt Kees Volkers zijn manier van rondkijken en waarnemen van wat er om hem heen gebeurt. Daarbij reist hij het liefst met de benenwagen, de tweewieler of met de trein. Weemoedige verhalen.

Kees Volkers Groeten uit Baflo. Niet al te verre reisverhalen. Uitgeverij Elmar € 19,--

www.uitgeverijelmar.nl


Colofon

HOOFDREDACTEUR Suzanne Hooijmans suzanne.hooijmans@fnv.nl EINDREDACTEUR Inge Pauw inge.pauw@fnv.nl REDACTIE Frank Smit frank.smit@fnv.nl SECTORREDACTIE Janwillem Compaijen, Adrie Boxmeer FOTOGRAFIE SECTOR Jeanette Schols, Bert Janssen REDACTIE MPG., AMSTELVEEN Babs Jansen

ART DIRECTION EN VORMGEVING Esther Tji, Bianca van Hilst PRODUCTIE­COÖRDINATOR Frank van der Kolk REDACTIE-ASSISTENTIE Chantal van der Toorn chantal.vandertoorn@fnv.nl

CONCEPT FNV en MPG. ADVERTENTIEVERKOOP PSH, Dunck COPYRIGHT Overname van artikelen is alleen toegestaan met bronvermelding en toestemming van de uitgever.

Deel deze pagina